zaterdag 2 juni 2018


WILDE BIJEN.

Mooi om te zien dat ons balkon multifunctioneel wordt gebruikt, 
aan één zijde een koolmeesje dat zorgt voor zijn nageslacht
 en de andere zijde de wilde bijen..

Metselbijen komen aan hun naam door hun wijze van nestbouw. 


Als bouwmateriaal gebruikt de metselbij leem dat met speeksel en water week wordt gemaakt en in de vorm van 2 mm grote kogeltjes naar het nest wordt gedragen. Daar wordt het dan als een soort cement verwerkt.

Vrouwtjes van deze soort bouwen hun nesten in langwerpige holle ruimten zoals open voegen , gaten in kozijnen, onder dakpannen, verlaten keverholletjes en boomstronken.
In deze ruimten beginnen ze achteraan met een kleine ruimte die ze vullen met stuifmeel en nectar waarin vervolgens het eitje wordt gelegd.
Daarna metselen ze deze ruimte dicht waarna het volgende eitje wordt gelegd op dezelfde manier. Zo metselen en bouwen ze door tot de hele ruimte is gevuld.
De eitjes die zijn gelegd komen na enkele dagen uit en na enkele verpoppingen (voor de winter) komen de nieuwe metselbijen uit. 
Deze metselbijen blijven echter in hun nest tot na de winter.
Het vrouwtje legt in de eerste broedcellen vaak eitjes die als dochter uitkomen , de laatste eitjes zijn mannetjes. Deze mannetjes maken dan eerst de weg vrij voor de vrouwtjes.
De metselbij is eenvoudig te lokken door in de tuin een oude boomstronk te plaatsen met geboorde gaten van 0,5 tot 0,8 cm. 
Ook staan metselbijen bekend om hun enorm vredelievend gedrag, en zijn dus geen enkel probleem voor de mens. Daarbij zijn ze net als de "gewone" bijen zelfs ontzettend nuttig voor de bestuiving van bloemen.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten